wandelen tussen Markt en Burg: Breidelstraat

De korste weg: door de Breidelstraat

Breidelstraat Brugge


Breidelstraat Brugge tussen Markt en Burg
Volgens de toeristische infokanalen van Brugge zijn de Markt en de Burg twee van de "Top 10 niet te missen sites" in Brugge.
De kortste weg van de Brugse Markt (het vroegere commerciële centrum van de stad) naar de Burg (het bestuurlijk centrum) of vice versa loopt via de Breidelstraat en de afstand tussen beide pleinen is ongeveer 150 meter. Als je wil weten of Brugge een toeristische hoogdag beleeft, installeer je dan rond het middaguur in de Breidelstraat en tel de passanten, zijn het er bijna 1000 of meer per uur dan is het een Brugse hoogdag, tel je er minder dan ben je op een gewone dag in Brugge. Dit om maar te verwittigen dat het één van de drukst belopen straten van Brugge is.
Na 22 maart 2016 was er een duidelijk dal in de grafiek van het aantal bezoekers aan Brugge en besliste de stad een promotiecampagne #visitBruges op te starten om de schade voor de horeca en winkels in de stad zoveel mogelijk te beperken.
Wat zou er te beleven zijn in Brugge zonder bezoekers?
Wees allen heel welkom om mee te genieten van al het moois en lekkers wat Brugge te bieden heeft.

4 troeven van de Breidelstraat
Het spreekt voor zich dat de Breidelstraat langs beide zijden bezaaid is met handelszaken die geliefd zijn bij de Brugge bezoeker. Souvenirwinkels met Brugse kant en andere nuttige en verleidelijke prullaria.

Breidelstraat souvenir winkel

1) De geur van wafelbakker Chez Albert lokt je naar het midden van de straat en de nieuwste wafeltrend: wafels op een stokje proef je schuin tegenover Albert.  Alhoewel ikzelf een absolute voorkeur heb voor de warme Luikse wafel zónder topping wanneer het take-away wafels betreft, kan de wafel op stokje mij ook wel bekoren. Kun je moeilijk kiezen, kijk gewoon waar de kortste file staat, het wisselt geregeld, en waag je kans.

wafel op een stokje

2) Om een grotere honger te stillen kun je terecht bij restaurant Breydel De Coninc: een adres met een excellente reputatie op gebied van mosselen of kreeft. Al 50 jaar een vaste waarde in de Breydelstad.


Chocoladewinkels vind je tegenwoordig in bijna elke Brugse straat waar mogelijk een toerist zou kunnen doorwandelen, de echte Brugse topchocolatiers herken je aan dit embleem.3) Bierliefhebbers komen 2 keer aan hun trekken tussen Burg en Markt:

- stap niet zomaar voorbij de charmante Garre, een voormalig brandsteegje, waar het gelijknamig bier staminee De Garre gelegen is, enkel daar kun je het speciaal voor hen gebrouwen bier "Garre tripel" drinken

Garre, brandsteegje

in de Garre Brugge


- en de ingang van het Brugs bier museum bevindt zich in deze straat.

4) En laatst but not least, ja er is ook een super de luxe kwaliteitswinkel op de hoek van de Breidelstraat recht tegenover het biermuseum: handtassen Delvaux.  Manlief heeft me ooit een kleinood uit die winkel cadeau gedaan en ik koester dit Belgisch handgemaakt tasje met veel liefde.

handgemaakte Belgische handtassen Delvaux

Jan Breydel is een Brugse verzetstrijder uit de 14de eeuw. Hendrik Conscience wist zijn heldendaden heroïsch te beschrijven in het boek De Leeuw van Vlaanderen. Samen met zijn compagnon, Pieter de Coninck, staat hij vereeuwigd midden op de Markt.

standbeeld Breydel & de Coninck, Markt BruggeMijn volgende wandeling: tussen Markt en Burg via 't Zand, een omweg van 10 km ;-)
binnenkort op de blog


Geen opmerkingen:

Een reactie posten