de Brugse Gouden Driehoek

Een van de troeven van Brugge is ongetwijfeld de zeer compacte historische binnenstad.
De voornaamste bezienswaardigheden zijn als het ware geconcentreerd in één stadsdeel, dit deel wordt wel eens de Brugse "Gouden Driehoek" genoemd.


De Brugse Gouden Driehoek wordt gevormd door de regio Markt & Burg te verbinden met regio Begijnhof & Minnewater dan met omgeving Concertgebouw & Zand en deze laatste weer te verbinden met omgeving Markt.  

Binnen die gouden driehoek liggen de meeste Brugse topbezienswaardigheden, ik som er graag een aantal op:

Markt:

de imposante middeleeuwse hallen met hun 366 treden hoge belforttoren,
aan de oostzijde zie je de neogotische gebouwen die (van links naar rechts) de Historium-attractie, het Provinciaal Hof en de Post huisvesten.
Wil je meer weten over de Markt klik dan hier.Markt Brugge Belforttoren

Burg:

8 eeuwen architectuur verenigd op 1 plein: (van links naar rechts) de classistische gevel van het Brugse Vrije; de Civiele Griffie met de mooiste renaissancegevel van Brugge; hét gotische stadhuis van Brugge: een voorbeeld voor andere Belgische stadhuizen; de romaanse Heilig Bloed kapel: het oudste gebouw op de Burg; en tot slot aan de andere zijde van het Breidelstraatje de barokke Proosdij.
Het is de moeite om ook binnenin deze gebouwen een kijkje te nemen!

Vismarkt:

dit is een van mijn favoriete pleinen, een beetje onderbenut vind ik, 's woensdagsvoormiddag koop ik er verse vis en "gatjes" (=kruidig bereide langoustinestaarten) en tijdens de zomerweekendavonden geniet ik er van de sfeervolle Salsa de Brujas en Milonga des Pescador .


Brugge Vismarkt Milonga del Pescador

Rozenhoedkaai:

wellicht het meest gefotografeerde zicht van Brugge.  Hier is één van de 5 opstapplaatsen voor een boottocht op de reien.  Zeker doen als je de kans krijgt!

Langs de Dijver

vind je dé topmusea van Brugge:
- het Groeninge Museum toont een gerenomeerde vaste collectie Vroeg Nederlandse Schilders zoals Jan van Eyck en heeft ook een wisselend aanbod,
- het Memlingmuseum in het Oude Sint-Janshospitaal,
De ganse Sint-Jans hospitaalsite is trouwens de moeite waard.  Ik hou van de sfeer op de binnenkoer aan het apotheekmuseum.

Brugge Sint-JanssiteDe Onze Lieve Vrouwkerk is de hoogste bakstenen kerk van Europa en je vindt er onder andere de praalgraven van Maria Van Bourgondië en haar vader Karel de Stoute en de "Maria met kind", het enige beeld van Michelangelo dat tijdens zijn leven Italië verliet.


Walplein:

de rondleiding in stadsbrouwerij "Halve Maan", waar de Brugse Zot en Straffe Hendrik gebrouwen wordt, is interessant en ontspannend.
Brugge Walplein

Begijnhof en Minnewater:
genieten zonder veel woorden.


Het Concertgebouw:

Een must voor de liefhebber van dans en muziek én een heel mooi uitzicht over de stad vanop het dakterras.
Op de gelijkvloers vind je het toeristisch infokantoor, hier starten bijna dagelijks stadswandelingen.  
Zand Brugge Concertgebouw 


De Sint-Salvatorskathedraal, is voor velen misschien geen topper maar na jarenlange gevelrestauratie en een nieuw toegangsplein mag de oudste kerk van Brugge wel gezien worden.

De historische binnenstad

telt een 50-tal chocoladewinkels, de meest gekende "The Chocolate Line" van Dominique Persoone vind je op het Simon Stevenplein.

...PS1.: Vergeet vooral niet te genieten van al het moois en lekkers!


PS2.: Een gouden tip
voor wie de geplaveide straten van de gouden driehoek al platgelopen heeft: huur eens een fiets en ontdek de andere wijken van Brugge en het Brugse Ommeland.  Geen opmerkingen:

Een reactie posten