4 weetjes over de "Oude Zak"

"Oude Zak" in Brugge werd door de luisteraars van Radio 2 verkozen tot gekste straatnaam van Vlaanderen.  Dat is leuk en de bewoners zijn blij, maar valt er ook iets te zien of te beleven in die Oude Zak?De straat ligt in vogelvlucht ongeveer 400 meter van de Brugse Markt, ik mag dus zeggen dat de Oude Zak in het hart van het historisch centrum ligt en toch is het een heel rustige Brugse straat met zeer zeker een paar wetenswaardigheden:

Oude Zak 1: voormalige brouwerij Van Cailly
Er is een tijd geweest dat er meer brouwerijen in Brugge waren dan nu chocolatiers, en dat zijn er veel ;-).  Eén van die kleinschalige familie brouwerijen, "De Sterre" met een geschiedenis die teruggaat tot in 1412, was gesitueerd waar nu het immobiliën kantoor Acasa zich bevindt. Brouwer Albert Van Cailly, schoonbroer van de van Houtryves (Bourgogne des Flandres), brouwde er tot 1932 (?) Phenix bier. Je kunt de leegstaande brouwerijgebouwen nog deels herkennen (en op speciaal verzoek mogelijk bezoeken). Wie weet komt er ooit weer een actieve brouwerij die "Oude Zak" bier brouwt. 't Is maar een idee...

brouwerij De Sterre - later Van Cailly - was hier gesitueerd

Oude Zak 25: Huis Koning 
Een 17de eeuws trapgevelpand aan de reien dat gerenoveerd werd tot charmante B&B en met veel liefde en toewijding gerund wordt door de immer sympathieke Lyn Vanslambrouck, dit guesthouse waar de gast koning is, werd al meerdere malen verkozen tot beste B&B van Brugge.
Nog 3 andere B&B hebben de Oude Zak als locatie gekozen: B&B Art And Soul, B&B Sint Jacob en B&B Blanc de Blanc.

Oude Zak 38: Zusters Maricolen
Het technisch instituut vestigde zich hier meer dan 100 jaar geleden en bood de mogelijkheid aan meisjes uit de middenklassegezinnen iets (snit & naad) te studeren. Het studieaanbod evolueerde over de jaren, nu zijn er afdelingen mode en kunst en voeding en verzorging, je kunt er ook voor apotheekassistent studeren. Ik denk dat de school vooral gekend is als opleidingscentrum voor kappers, haarstilisten en schoonheidsspecialisten, veel Bruggelingen gaan naar daar - in plaats van naar de kapper - om hun "haar te laten doen" .Oude Zak 55-57: ingang stadspark
De monumentale ingangspoort in neo-classistische stijl gebouwd anno 1907 naar een ontwerp van de Brugse architect L. Delancenserie geeft toegang tot het park Sebrechts. Het park is een voormalige kloostermoestuin, niet heel groot maar wel de moeite om er even door te stappen en te genieten van deze groene oase in de stad. Op het eind van de zomer gaat het gemoedelijke festival Uitzomeren hier door.

Zo, weet jij nog iets vermeldenswaardig over de Oude Zak (in 't Brugs uitgesproken als: den Oede Zak) ?  Laat dan een reactie graag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten