de Brugse Markt: vol bezienswaardigheden en must-do

De centraal gelegen Markt is een goeie plek om mijn bezoek aan Brugge te starten. Bovendien vind je op de Brugse Markt alleen al een handvol bezienswaardigheden en must-do´s.


* Het authentieke Belfort met iconische klokkentoren is vandaag de meest beroemde van alle bezienswaardigheden.

De toren telt 366 treden, een smalle trappengang brengt je langs o.a. een schatkamer, een indrukwekkend uurwerkmechanisme en een 18de eeuwse beiaard met 47 klokken tot op ongeveer 80 meter hoogte vanwaar je een adembenemend zicht hebt over de stad en omgeving.
Het marktplein was hét economisch centrum van Brugge, de hallen rond de beroemde toren, deed tijdens de middeleeuwen dienst als overdekte opslag en handelsplaats voor voornamelijk wol en laken, en is nu in gebruik als tentoonstellingsruimte/evenementenhall. 
Tip: begin de dag meteen actief met de beklimming van de Belforttoren, er worden 70 personen tegelijk toegelaten, door tegen 9u30 aan de voet van de toren te zijn kun je een lange wachtrij vermijden.

* Aan de noordzijde, tegenover de toren, een rij oude gildehuizen met fraaie gevels. Waar nu brasserie La Civiere d´Or is, was vroeger het gildehuis van de vissers en visverkopers. Vóór dit gildehuis werd eeuwenlang vis verkocht, tot de visverkoop in 1745 verhuisde naar de Vismarkt.
Weetje: aan de linkerkant, daar waar de huizen wat meer naar voren gebouwd zijn, stond de Sint-Christoffelkerk. Sint-Christoffel is de patroonheilige van de reizigers, zijn kerk werd in 1786 afgebroken, maar zijn geest dwaalt zeker nog in Brugge rond.

fraaie gevels en gildehuis van de visverkopers - Markt Brugge

* Het oudste huis op de markt, huis Bouchoute met zijn 15de eeuwse schermgevel staat op de hoek links van het Sint-Amandsstraatje. Aan dezelfde westzijde van de Markt enkele handelszaken waaronder een van de betere boekhandels van Brugge, boekhandel De Reyghere heeft een volledige winkel gewijd aan het reisboek, daarnaast een paar delicatesse chocolatiers (Godiva en Pierre Marcolini). Ik kom net terugkomt van de top van het Belfort en kan zonder schuldgevoel enkele pralines proeven en/of een wafel pauze inlassen.
Tip: op het terras van café Craenenburg kan je in de voormiddag al wafels eten.

Huis Bouchoute, het oudste huis op de Markt 

* Aan de oostzijde van de Markt, recht tegenover huis Bouchoute en café Craenenburg, drie neogotische gebouwen: rechts de Post, in ´t midden het Provinciaal Hof en links het Historium, een historische belevingsattractie noemt Historium zichzelf, een van de recente topattracties van Brugge.
Decors, films, muziek, geluiden en zelfs straatgeuren uit de 15de eeuw brengen me verrassend realistische terug in de tijd anno 1435.  In die tijd stond er een immens indrukwekkende Waterhalle op de plaats van de 3 neogotische gebouwen.  Die monumentale Waterhalle werd in de 13de eeuw over de (nu overwelfde) Kraanrei heengebouwd en domineerde gedurende meer dan 500 jaar de oostzijde van de Markt.  Kleine schepen die van Damme kwamen konden hier binnenvaren en aanleggen, het was in feite een overdekte haven middenin het centrum van Brugge.
Tip: bijzonder is dat je door middel van een virtual reality bril en een smartphone, precies op deze plek kan beleven hoe het er in de 15de eeuw aan de Waterhalle op de Markt van Brugge aan toeging! Informeer ernaar in het Historium gebouw.

neo-gotische gevels, oostzijde Markt Brugge

* Hoefgetrappel van de paardenkoetsen brengen me zowiezo ook een beetje terug in de tijd.  Een sightseeìng rit met de paardenkoets (of een boottocht op de reien) is een van de efficiénste en aangenaamste manieren om op zo korte mogelijk tijd een indruk van de stad te krijgen. De koetsier voert me langs de belangrijkste bezienswaardigheden en vertelt interessante en leuke weetjes.
Tip: de koetsrit vertrekt op de Markt en brengt je naar daar terug, behalve tijdens de wekelijkse woensdagmarkt of wanneer er speciale evenementen (zoals de Kerstmarkt in december) doorgaan op de Markt, dan vertrekken de paardenkoetsen vanaf het nabijgelegen Burg plein.

* Na alle "must-see" en "must-do", heb ik dorst gekregen en kan moeilijk kiezen uit een van de talloze etablisssement op het marktplein.
Tip: het uniekste terras is dat van het mooie Grand Beer Café Duvelorium, gelegen op de eerste verdieping van het Historium gebouw.  Hier geniet ik tot laat in de namiddag in alle rust met een belgisch biertje van een prachtig zicht en de va-et-vient op de Brugse Markt.

* Ik heb geen tijd meer voor een lekkere lunch of ontspannen diner, en ben tevreden met een frietje van de frituur bij een van de 2 frietkoten voor het Belfort.
Weetje: het Belgisch frietkot en de ganse frietbeleving is sedert 2014 erkend als cultureel erfgoed.

Hou er rekening mee dat veel dagjestoeristen naar het centrum van Brugge en de Markt komen en het er soms behoorlijk druk kan zijn. In de vroege morgen of tegen de late namiddag is het er stukken rustiger.Geen opmerkingen:

Een reactie posten