De Brugse Vesten: beschermd als groene wandeling.

Om toegelaten te worden tot de gidsenopleiding georganiseerd door Spermalie Hotel- en Toerismeschool, moet (of mag) iedere kandidaat cursist een ingangsgesprek voeren met het kruim van de Brugse gidsenverenigingen.
Tijdens mijn ingangsgesprek vroeg men mij drie plekken te noemen waar ik Brugge-bezoekers zeker mee naartoe zou nemen vóór ze terug huiswaarts keren.
Ik wou niet beginnen twijfelen en antwoordde daarom vrij snel:
- naar de Markt met het Belfort,
- naar de regio Begijnhof & Minnewater en
- naar de groene Vesting.

Dit jaar, zijn de Brugse Vesten, definitief beschermd als stadsgezicht en dat verheugd me zeer.


Een beetje historiek:
Toen op het einde van de 13de eeuw het middeleeuwse bloeiende Brugge uit haar eerste omwalling barstte, startte men de bouw van een tweede verdedigingswal met dubbele gracht rond de stad.
Honderd jaar later werden de 9 stadspoorten verder uitgebouwd tot monumentale stenen bouwwerken waarvan er nu nog 4 overblijven. Op de afbeelding hieronder zie je de Kruispoort.

Weer een eeuw later kwamen er een paar wachttorens bij, de Poertoren aan het Minnewater is daarvan nog steeds een getuigenis.

Tegen de 18de eeuw had de verouderde verdedigingswal zijn functie totaal verloren en werden verschillende stukken omwalling met bomenrijen beplant.
Voor de beplanting werden gerenommeerde landschapsarchitecten Egidius Rosseels uit Leuven en de Gentse Hubert Van Hulle aangesproken, het succes bleef niet uit en tegen het einde van de 19de eeuw was de volledige vroegere verdedigingswal rond Brugge aangelegd in Engelse landschapsstijl en vormde de stadsomwalling onmiddellijk een geliefd wandelparcours van de Bruggelingen.


De Brugse stadsomwalling vandaag:
Tegenwoordig zijn de Vesten een van de aangenaamste groene pleisterplekken van Brugge, 26 hectare groot, 7,5 km lang.
Wandelen, fietsen, verpozen, lezen, bezinnen, musiceren, schaduw vinden, mediteren, studeren, picknicken, siësta houden, buiten spelen, ravotten, joggen...  het kan er allemaal onder en tussen het inmiddels meer dan 100-jarig "houtig erfgoed".Op het pleintje aan de Poertoren speelt een groepje jonge muzikanten.  
Inwoner en toerist genieten samen van de sfeer.  Leuk! 

Sommige bomen zijn al meer dan 160 jaar oud.
Het is heerlijk vertoeven op het grasperk naast de gracht.

De ingenieuze Conzettbrug verbindt de eeuwenoude vestingwallen over het Coupurekanaal.

 

Zoek je een picknickplek in de schaduw op een hete zomerdag?  
De groene Vesting natuurlijk.  Smedenpoort.   
Vanaf 1 maart 2016 geldt er éénrichtingsverkeer, 
je kunt door deze poort het stadscentrum niet meer binnenrijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten