Snuffelen in de Ezelstraat

Zondagnamiddag is onze wandelnamiddag.  Bij mooi weer rijden we dikwijls naar de kust maar dit weekend is het uiterst wisselvallig en verkiezen we de Brugse binnenstad als wandelgebied.

Een goeie tip voor wie in de Brugse binnenstad komt stappen: kies een eindpunt maar neem zeker niet de kortste weg ernaar toe. Je zal versteld staan hoeveel bijzondere en verrassende zaken je onderweg voorbij stapt.

Als je alle Brugse straten effectief afwandelt, heb je 690 kilometer in de benen!

Vandaag willen we eindigen in de Ezelstraat, een eeuwenoude straat, die vanaf de Ezelpoort kaarsrecht Brugge binnenloopt richting centrum. Deze poortstraat staat op de kaart van Marcus Gerards uit 1562 en zou al bestaan sedert de jaren 1200.  Nu vind je er een mix van historische gebouwen, kerken en kloosters tussen hedendaagse panden en hippe winkels.

Kerk van de Paters Karmelieten, Ezelstraat


Het 2de weekend van september is 't braderie in de Ezelstraat, we zijn net ter hoogte van backpackers hostel Snuffel, dat recent heropende in een volledig nieuw gebouw, wanneer de blaasjesregen begint.
Lang twijfelen we niet om de aanlokkelijke bar van hostel Snuffel binnen te stappen.


Er heerst een gezellige, ontspannen sfeer in de hostelbar. We treffen er collega stadsgids Alain die fietstochten door Brugge begeleidt. Op de aanpalende binnenkoer staan ronde tafeltje met stoelen zodat je bij mooi weer daar iets kan nuttigen. De gang naast de binnenkoer geeft uit op een zaaltje dat geschikt lijkt als fuifplek. Ik zie buiten ook een fietsenstalling waar enkele doorweekte fietstoeristen toekomen.
Dichtbij hostel Snuffel, aan het Frank Van Ackerpleintje (midden Ezelstaat), staat de 17de eeuwse voormalige kerk van de Zusters Theresianen (of Ongeschoeide Karmelietessen), die gelukkig een mooie herbestemming kreeg en sedert 1985 in gebruik is als orgel- en concertzaal. De Reylandtzaal, genoemd naar de Brugse componist Joseph Ryelandt, kan gehuurd worden voor culturele activiteiten, lezingen en voordrachten (privéfeesten zijn niet toegelaten).

Concertzaal Reylandt Brugge
Voor het achterliggend als monument beschermd kloostergebouw, dat ooit hergebruikt werden als kazerne, de Weylerkazerne, onder de Bruggelingen beter gekend als "de nunnenkazerne", zijn thans concrete (?) plannen om het te verbouwen tot service-residenties.


Onder moeders paraplu zetten we onze weg verder door de braderie in de Ezelstraat tot aan chocolaterie-biscuiterie Spegelaere, de oudste chocolatier van Brugge. In 1954 opende Fernand Spegelaere hier zijn zaak, ondertussen zijn zoon Jan en Isabelle zaakvoerder en komen er, naast befaamde klassiekers zoals de chocoladedruiventros gevuld met praliné of marsepein, geregeld nieuwe smaakvolle koekjes of verrassende pralines op de markt.


Op de terugweg stappen we Outdoor Shop Avventura binnen, helemaal achterin de winkel staan wandelschoenen uitgestald.  Nu moet ik bekennen dat, niettegenstaande we relatief fervente wandelaars zijn, ik mij niet kan herinneren dat we eerder ooit echte wandelschoenen kochten. En eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig naar wat zo'n échte wandelschoen wel te bieden heeft.  Een uiterst sympathieke winkeljuffrouw merkt mijn vragende blik op en komt wat uitleg geven. Al vlug volgt een vraaggesprek en manlief, die na een wandeling dikwijls last heeft van pijne voeten, begrijpt snel het voordeel van een echt degelijke wandelschoen en aarzelt niet er enkele te proberen op het hellend testvlak achterin de winkel.  Zijn positieve reactie én de deskundige uitleg van de juffrouw zetten me ertoe aan een stel - voor mij geschikte - wandelschoenen aan te trekken en ook ik begin de voordelen van de juiste wandelschoen voor mijn voeten te beseffen. Na kort wikken en wegen zijn we beiden gesteld voor onze volgende wandelvakantie.Aan de schoenenliefhebbers die niet op zoek zijn naar sportieve wandelschoenen raad ik aan een kijkje te nemen bij schoenen Chris Vos, Ezelstraat 60 te Brugge.

Hier vind je echt de meest originele schoenen, trendy en tijdloos, een streling voor het oog én voor jezelf als je durft kiezen voor je eigen gepersonaliseerde schoen.
Enkele stappen verder nog een verwenzaak voor de voeten. De Voetzaak is gespecialiseerd in orthopedische zolen en aangepaste schoenen, je kunt er ook terecht voor voetmeting en loopanalyse.


Er zijn nog meer tijdloze en trendy shops voor en door creatieve geesten in de Ezelstraat die zeker de moeite waard zijn:
- Chapellerie Baeckelandt: hoeden eigen creaties en merken
Goûts et couleurs: Interieur Conceptstore - scandinavische design
- Kinjin: juwelen Handmade in Bruges
- Huis Van Loocke: kunstschildersartikelen sedert 1942
- Zahia: parels, kralen en sieraden, workshops om zelf juwelen te maken
- pop-up BLVRD: (Boulevard) kledij, accessoires en andere spullen,
  je kunt hier ook terecht voor een koffie/wijntje & babbel.
...

Wel wel, veel ontdekt vandaag, ik kom zeker nog eens snuffelen in de Ezelstraat ;-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten