Pagina's

Frietjes van de frituur ook in 't museum.

De eerste frietjes van de frituur
Op de meifoor van 1863 kon je bij het kraam van 'Sissen' Pattyn gefrituurde aardappelrepen kopen. Sissen was de eerste friturist in Brugge en het succes van zijn frietkraam op de meifoor brachten hem op het idee de stad rond te trekken met een mobiele frietcar, zijn komst kondigde hij aan door op een trompet te toeteren. Toen er later vaste frietkoten op de markt kwamen was Sissen Pattyn de eerste uitbater.







Het is precies aan het frietkot op de Markt, waar ik onlangs, tussen de toeristen in de rij stond voor een bakje friet. Als echte toeristen hebben we de krokante goudgele friet geproefd op de bank in 't zonnetje op de Markt met mooi zicht op de stadshallen en belforttoren. De frietjes waren niet om over naar huis te schrijven maar de sfeer en frietbeleving des te meer.

De 'frituur op 't plein' verdwijnt langzaamaan uit het stadsbeeld, ook in Brugge vestigen frituren zich meer en meer in een rijhuis of handelspand. Of ik daar rouwig om ben laat ik nu even in het midden, ik ben wel blij dat de 2 authentieke houten frietkoten die nog op de Brugse Markt overblijven, het zicht op de middeleeuwse hallen niet verstoren en misschien juist daarom er nog steeds staan.

Belgische frietjes een museum waard
De tijd zal uitwijzen hoelang het authentieke frietkot nog kan overleven op het stads- of dorpsplein. In Brugge hebben ze alvast een volledig museum gewijd aan de Belgische friet en frituurcultuur. Je vindt het Frietmuseum in de Vlamingstraat op een boogscheut van de Markt.


Het museum is vooral informatief en combineert nostalgische weetjes met de geschiedenis van de friet en het verhaal van de aardappel.

Jammer dat er weinig interactiefs te doen is, de meeste info kan je aflezen van borden en displays.



Voor mij is het historische 14de eeuwse pand waarin het frietmuseum zich bevindt een deel van de attractie.
Het gebouw "de Genuese loge" werd in 1399 opgericht door en voor kooplieden uit Genua (Italië) die tijdens de bloeiperiode van de stad hier handel dreven en in het pand verbleven tot midden 16de eeuw.







          10 gebeeldhouwde kraagstenen,
          die dateren van de jaren 1400,
          zijn nog bewaard en onopvallend
      te zien in het gebouw

















Op het einde van de museumtour kun je in de gewelfde kelder frietjes-van-de-frituur uit een puntzak eten en je krijgt er hét ideale recept voor de perfecte huisgemaakte Belgische frieten bij.



In 2013 werd het Brugse Frietmuseum door Lonely Planet uitgeroepen tot een van de "oddest food museums in the world" (vreemdste voedsel museum in de wereld).

frietjes van de frituur in 't museaum
"Those humble fried strips of potato may be known as 'French fries' in the USA, but this museum insists that they originated in Belgium.  Within are displays on the history of the potato, fries, and the sauces that Belgians like to put on them.  The 14th-century building itself is part of the attraction, being a classic example of Bruges' historic charms.  You can even sample fries and other Belgian dishes here.  The museum is only 300m from the Central Market Place and its famous belfry." dixit Lonely Planet

St-Joris (patroonheilige van Genua) en de draak












Sedert januari 2014 is het Belgisch frietkot en de ganse frietbeleving
 erkend als cultureel erfgoed.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten