Stop de tijd - Erfgoeddag 2013
stop de tijd

sta even stil en geniet

Naar goede gewoonte maakt Brugge van de Erfgoeddag een tweedaagse. 'Stop de tijd'
is het thema van Erfgoeddag 2013. 
Neem de tijd om je keuze te maken tussen de 55 gratis activiteiten die de Brugse erfgoedorganisaties voor u in petto hebben.  Hieronder een kleine selectie uit het aanbod, voor sommige activiteiten moet je verplicht reserveren tussen 15 en 18 april 2013. 

> Fietstocht: toeren tussen klokkentorens van bovenop Concertgebouw tot op Sint-Jakobstoren
Eeuwenlang al spelen klokken een belangrijke rol in onze tijdsindeling, maar ook als signaal bij brand, het openen van de stadspoorten, festiviteiten...  Deze toer start bovenop het Concertgebouw, waar je via een console alle Brugse klokken hoort luiden.  Daarna ga je al fietsend de stad in op zoek naar nog meer klokken. 
Na een flinke klim biedt de Sint-Jakobstoren zicht op de eigen klokken en een prachtig stadspanorama.

> Wandeling: kunstenaars en hun tijdsbeleving, bezoek huis kunstschilder Flori Van Acker waar de tijd lijkt stil te staan
Verleden, heden en toekomst vind je terug in het werk van vele kunstenaars.  Deze wandeling brengt je naar het huis en het atelier van kunstschilder Flori Van Acker.  Je maakt ook kennis met de kleurrijke cartoons van André De Meulemeester.   
Volg dit parcours, waarbij tijd en kunst nauw verbonden zijn.

> Lezing/gesprek: de tijd meten en tijdsbeleving van religieuzen
Beiaardier Frank Deleu vertelt je over de Brugse klokken die vroeger de tijd aangaven, over het eerste uurwerk op een Brugse kerktoren en over nog veel meer verrassende elementen.  Aansluitend praat Doenja Van Belleghem met 2 religieuzen over hoe zij de tijd beleven in hun dagelijkse leven en over hun dagindeling.  Verschilt het zo van wie geen religieus leven leidt?
Laat je eigen klokje thuis rustig verder tikken en kom luisteren naar deze boeiende verhalen.

> Workschop: dansen zoals vroeger wals, polka, mazuka en java.
Kom deze eens zo populaire, maar nu bijna vergeten dansstijlen (her)ontdekken. In een uurtje tijd heb je al enkele basispassen onder de knie en zwier je elegant over de dansvloer, net als mémé en pépé in hun jonge jaren.
Een gezellige ambiance, live muziek en verse koffie... Ben je klaar voor een nostaligische thé dansant op zondagnamiddag?

> Spektakel: laat je fotograferen zoals op de ouderwetse Meifoor
Alleen wie rijk was kon zich vroeger een geschilderd portret veroorloven. Vanaf het begin van de twintigste eeuw kon de Bruggeling op de Meifoor zijn portret laten maken in een heuse fotostudio.  Het Fotohuis doet die tijd herbeleven en gaat aan de slag met fotodecors en lachspiegels.
Laat je fotograferen zoals het 100 jaar geleden gebeurde op de Meifoor!


'Sta even stil bij de tijd'
is de slogan van deze 13de editie van Erfgoeddag.
Een uitnodiging om de dagelijkse race tegen de tijd even af te remmen, naar Brugge te komen en te genieten.

www.erfgoedcelbrugge.be/erfgoeddag2013


Geen opmerkingen:

Een reactie posten