Pagina's

Gouden Driehoek stadswandeling: van Markt naar Burg via Minnewater

Stadswandeling door Brugge van Markt naar Burg - route n° 3 "Gouden Driehoek" ommetje via 't Zand, Minnewater en Begijnhof 



Deze keer wandelen we langs de Sint-Jacobskerk, door het Sebrechtspark tot aan het Concertgebouw en we keren terug richting centrum via Minnewater en Begijnhof, langs Brouwerij De Halve Maan, we stappen door de Sint-Jans Hospitaal-site en passeren de Onze Lieve Vrouw kerk. We passeren een tweede Brugse stadsbrouwerij Bourgogne des Flanders en na nog wat zigzaggen komen we via de Rozenhoedkaai door de Blinde Ezelstraat aan op de Burg van Brugge, ons eindpunt.
Vermits het begin en eindpunt, Markt en Burg, geen 100 meter uiteen liggen kun je de wandeling beschouwen als een circular, je kan eigenlijk om het even waar op het parcours starten.

Kortom: een heel afwisselende parcours die rustige straten met mooie typische Brugse gevels en pittoreske stadszichten combineert met groene zones, heel dikwijls zien we de spits van één van de Brugse toren wel ergens bovenuit pieken in deze Gouden Driehoek. We komen op minstens 4 toeristische topspots en er is meer dan voldoende mogelijkheid om dorstjes en hongertjes te stillen en even te pauzeren.

Is everybody ready?

Vanaf de Brugse Markt nemen we het smalle straatje rechttegenover het Belfort dat uitkomt op de Eiermarkt. Die 2 marktpleinen zijn bij goed weer precies grote terrassen waar het zeer aangenaam zitten is, dus als je wil afspreken vóór de start van de wandeling of nog iets wil nuttigen achteraf dan is het hier the place to be!  

We stappen de Sint-Jacobsstraat in en komen zo in de Sint-Jacobsparochie, deze parochie was tijdens de middeleeuwse bloeiperiode van Brugge, dankzij giften van het Bourgondische Hof en welgestelde families, zowat de rijkste parochie van de stad.

Tussen de Sint-Jacobskerk en onze volgende afslag passeren we 2 godshuizen: De Vette Vispoort gesticht in 1474 voor 5 arme vrouwkens en Godshuis Goderick gesticht in 1473 voor 7 arme weduwen.
We stappen rond de Sint-Jacobs kerk, de ingang bevindt zich op het Sint-Jacobspleintje, liefhebbers die voldoende tijd hebben raad ik aan de kerk te bezoeken.  Er bevinden zich een paar topkunststukken in deze kerk o.a. een 15de eeuws medaillon van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, een paar schilderijen van Jacob van Oost,...


De Vette Vispoort Brugge
Godshuis Goderickx Brugge






Leeuwenbrug Brugge
We gaan rechts de Leeuwenbrug over, geniet van de pittoreske zichten op de Speelmansrei, we slaan links de Oude Zak in.  Ik schreef al over wat er te beleven valt in de Oude Zak toen de straat(naam) verkozen was tot gekste straatnaam van Vlaanderen.

Door het Sebrechtspark, oorspronkelijk een kloostertuin, bereiken we de Beenhouwerstraat en slaan die links in, wanneer we weer aan de Speelmansrei komen volgen we het Reitje tot op 't Zand, daar is het Reitje overwelfd en komt weer tevoorschijn aan de andere kant van 't Zand voor het Concertgebouw.  Op de gelijkvloers van het Concertgebouw bevindt zich het toeristisch info center van Brugge. We stappen links van het Concertgebouw het Koning Albertpark in.

In het Albertpark even opletten want we mogen het smalle wegje naar links niet missen om nogmaals het Speelmansreitje over te steken en uit te komen aan een etablissement met ruim terras. We steken het terras over en komen via enkele trappen aan Westmeers, die we rechts ingaan, hier staan typische Brugse huisjes zij aan zij met nieuwbouw. Aan het eind van de straat zigzaggen we even links dan recht en weer links de Professor Sebrechtsstraat in richting Minnewater. Hier passeren we de neogotische Minnewaterkliniek

Aan de fotoliefhebbers onder ons: hou je fototoestel paraat want aan het Minnewater kun je de feeëriekste kiekjes schieten, ook 's avonds!



 Don't hurry when you visit Bruges!

Als je het Begijnhof wil bezoeken hou er dan rekening mee dat de Begijnhofpoort onherroepellijk sluit na 18u tot de volgende morgen. Heb je voldoende tijd voorzien voor deze wandeling dan raad ik je aan een klein ommetje over de Minnewaterbrug te maken en via het Minnewaterpark op het Wijngaardpleintje, waar de paardekoetsen even pauzeren, te belanden.

paardekoets Wijngaardplein Brugge





Doe je het ommetje niet dan gaan we links verder richting Begijnhof.
Na een bezoek aan de toeristische topspots stappen we verder over het Wijngaardpleintje naar het Walplein waar de wereldbekende stadsbrouwerij Halve Maan gelegen is. Deze brouwerij is niet alleen bekend omwille van haar lekkere bieren maar vooral door de 3 kilometer lange ondergrondse bierpijpleiding die sedert begin 2017 actief werkzaam is en het vers gebrouwen bier heel langzaam onder de grond naar de buiten het stadscentrum gelegen bottelarij brengt. Zeer spectaculair! Wat begonnen is als een grap is nu dagelijkse realiteit. En ja, de brouwerij is te bezichtigen, ook een aanrader!

Ik ga ervan uit dat je ondertussen al een Brugs biertje geproefd hebt en we goedgemutst verder kunnen wandelen naar de volgende bezienswaardigheid.

Vanaf het Walplein slaan we linksaf en steken het binnenreitje over, direct daarna gaan we rechts door de Art Gallery Koetshuis (of als het Koetshuis gesloten is over de parking) richting Sint-Jans Hospitaal-site. We passeren eerst langs de 19de eeuwse ziekenzalen die verscheidene herbestemmingen kregen en daarna komen we op het binnenplein van het oude middeleeuwse Sint-Jans Hospitaal.  Op de tekening hieronder zie je de 16de eeuwse situatie. Ik vind de Sint-Jans Hospitaal-site een van de authentiekste, bijzonderste en veelzijdigste sites van Brugge. Veel gestoef hé, maar als je je even verdiept in de geschiedenis van de site en nagaat waarvoor ze dezer dagen nog benut wordt dan is het, naar mijn gevoel, meer dan terecht.

St-Janshospitaal & kapel, Brugge 16°eeuw 

We verlaten het oude Sint-Janshospitaal door de overdekte doorgang die uitkomst tegenover de Onze-Lieve-Vrouwkerk.  Het kan hier heel druk zijn. We slaan de Mariastraat links in en stappen tot aan de Sint-Salvatorkerk, hier slaan we rechtsaf het rustige Sint-Salvatorkoorstraatje in dat uitkomst op het Simon-Stevenplein. Op deze wandeling laten we de winkelstraten en het Simon-Stevenplein links liggen tenzij je persé chocolade van de Brugse Chocolatier Dominique Persoone wil meenemen naar huis.

We wandelen verder door de Oude Burg en slaan toch nog even rechtaf door de Patria Poort, op het eind van deze straat bevindt zich stadbrouwerij Bourgognes des Flandres met een mooi terras aan het water.

De passage die je rechtvoor je ziet wanneer we aan de Wollestraat komen loopt dood maar je wordt wel beloond met een mooi zicht als je even tot het einde stapt. In de Wollestraat stappen we richting Nepomecenusbrug en steken we voor de voorlaatste keer op deze wandeling het water over, rechts kijk je op de Dijver, links op de Rozenhoedkaai.
We wandelen links de Rozenhoedkaai op, het zicht vanop de kaai richting Hallentoren is een van de meest gefotografeerde beelden van Brugge. Het is de moeite waard overdag maar het ziet er pas echt adembenemend uit 's avonds.

Als je al het moois bekeken hebt stappen we verder en gaan links de Vismarkt op, hier steken we voor de laatste keer het water over.  Ben je daarnet, in de Wollestraat, tot het einde van de doodlopende passage gestapt? Dan kun je hier zien waar je daarnet stond.

De Burg, het eindpunt van onze wandeling, bevindt zich aan de andere kant van de Blinde Ezelstraat.

Blinde Ezelstraat, Brugge

Mijn gouden raad: neem je tijd voor deze Gouden Driehoek wandeling.


Lees ook:
van Markt naar Burg via Volkskundemuseum, Kantcentrum en Adornesdomein

van Markt naar Burg via Breidelstraat (de korste weg)


Route stadswandeling van Markt naar Burg via Minnewater (= Gouden Driehoek wandeling)
Markt: Hallentoeren, gildehuizen, eet- & drinkgelegenheid, winkels allerlei, woensdagmarkt
Geernaertstraat: eet- & drinkgelegenheid
Eiermarkt: eet- & drinkgelegenheid
Sint-Jacobsstraat: cinema, conservatorium, horeca, winkels allerlei
Sint-Jacobsplein: Sint-Jacobskerk, woonbuurt
Moerstraat: godshuizen, woonbuurt, hotels, B&B
Leeuwstraat: Leeuwenbrug, hotels, woonbuurt
Oude Zak: toegang stadspark Sebrechts, school, B&B, woonbuurt
Sebrechtspark
Beenhouwerstraat: toegang stadspark Sebrechts, hotel en B&B, woonbuurt
Speelmansrei: woonbuurt
Zand: horeca, Concertgebouw, zaterdagmarkt, Meifoor, winkels allerlei, hoofdbushalte, ondergrondse parking, toegang Albertpark
Albertpark: Zandfeesten: Meifoor
Westmeers: horeca, woonbuurt
Eiland: woonbuurt,
Oostmeers: woonbuurt, filiaal bibliotheek, nabij station
Prof. Sebrechtsstraat: Minnewaterkliniek
Minnewater - Minnewaterbrug - Minnewaterpark: horeca, woonbuurt
Begijnhof
Begijnhofbrug
Wijngaardplein: horeca, winkels allerlei, woonbuurt
Walplein: stadsbrouwerij Halve Maan, eet- & drinkgelenheid, winkels allerlei, godhuis, B&B, woonbuurt
Zonnekemeers: Koetshuis, woonbuurt
Oud Sint-Jan Hospitaal-site
Mariastraat: musea, aanleg bootjes, horeca, winkels allerlei, woonbuurt
Heilige Geeststraat: bisdom, horeca, woonbuurt
Sint-Salvators kerk
Sint Salvatorskoorstraat: eet- & drinkgelegenheid, woonbuurt
Sinon Stevinplein: eet- & drinkgelegenheid, winkels allerlei
Oude Burg: eet- & drinkgelegenheid, winkels allerlei, Hof Van Watervliet
Kartuizerinnenstraat: stadsbrouwerij Bourgognes des Flandres, militaire kapel,
Wollestraat: horeca, winkels allerlei, woonbuurt
Nepomecenusbrug
Rozenhoedkaai: aanleg bootjes, horeca, meest gefotografeerde spot van Brugge
Vismarkt: verse vismarkt, horeca, zomeravonddansen, woonbuurt
Burg: Stadhuis, Heilig Bloedkapel, Brugse Vrije, eet- & drinkgelegenheid


2 opmerkingen:

  1. Fijne wandeling. Duidelijk genoeg met achtergrondinfo, maar je kan toch nog steeds je eigen pad kiezen. We hebben deze wandeling gecombineerd met een culinaire tocht langs 2 fijne restaurants: https://www.discover-belgium.be/event_content/culinaire-wandeling-brugge/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super idee om de wandeling door Brugge te combineren met iets culinairs, Hanne. Keuze genoeg op en rond het wandeltraject. Geniet ervan en misschien ontdek je jouw favoriete plekje in Brugge.

    BeantwoordenVerwijderen