Pagina's

stadswandeling van Markt naar Burg (2)

Een ommetje via het Volkskundemuseum, Kantcentrum en Adornesdomein.



Wandelen van de Markt naar de Burg, niet via de kortste weg, we maken een ommetje langs de Reie, door het rustige Sint-Annakwartier, waar het Volkskundemuseum en het Kantcentrum en het Adornesdomein met de bijzondere Jeruzalemkerk gelegen zijn. Op het eind van de wandeling passeren we nog voorbij de voormalige Jezuïetenkerk aan het "vergeten" Sint Maartensplein. Als je alles wil bezoeken wat je passeert kun je er een ganse-dag-wandeling van maken.




We vertrekken op de Markt en gaan naar de Vlamingstraat, wie met de bus naar het centrum komt kan de Vlamingstraat als vertrekpunt kiezen, er is een bushalte aan de stadsschouwburg, daar zijn ook verschillende etablissementen waar je kan ontbijten, koffie met heerlijke zoetigheid of andere dranken en iets hartigs kan nuttigen én waar je rustig kan afspreken met medewandelaars, ik denk hierbij onder andere aan patisserie Acadamie die (in lente/zomer) een groot mooi terras heeft, aan bistro Souffleur en aan het nieuwste koffiehuis van 't stad 'Adriaan' gelegen in de Adriaan Willaertstraat.

In de Vlamingstraat passeer je het Frietmuseum, let op het gebouw uit de 14de eeuw, het is geen replica.  Het werd opgericht voor de vele buitenlandse koopmannen die in die periode in Brugge verbleven, dit was de "Genuese loge" het natiehuis van de Genuese koopmannen, later kreeg het gebouw nog verschillende andere functies en nu is het Frietmuseum hier gevestigd.

We wandelen rechtdoor en slaan vóór de Reie rechtsaf de Korte Winkel in. Geen enkele winkel in deze straat, wel één van de weinige overgebleven huizen met originele 13de eeuwse houten gevel in Brugge. Op het einde van de Korte Winkel lopen we langs de Reie, schilderachtige achtergeveltjes hier.

Volg de Reie rechtdoor tot aan de Langerei, hier sla je rechtsaf en daarna bijna direct links over de Carmersbrug en terug rechts Sint-Annarei (goede fotolocatie). Neem hier de eerste straat links: de Blekerstraat waar al meer dan 500 jaar café Vlissinghe, het oudste café van Brugge, gelegen is, bruin interieur en een relatief groot tuinterras. Een "must-stop" ;-)

Aan het eind van de Blekerstraat slaan we rechtsaf de Jeruzalemstraat in, hier komen we in het Sint-Annakwartier, één van de negen kwartieren waarin Brugge in 1972 werd opgedeeld. De Sint-Annakerk bevindt zich op een paar tiental meter voor ons, maar we maken nog een ommetje en stappen links de Rolweg in.

Op de hoek van de Rolweg en de Balstraat, die we in gaan, begint het Volkskundemuseum. In een reeks gerestaureerde 17de eeuwse huisjes wordt telkens een aspect van het vroegere volkse leven voorgesteld, je kunt iets nuttigen in herberg "De Zwarte Kat" of een oud volksspel proberen op het terras aan de binnentuin. Leuk met de kids.
In dezelfde Balstraat vind je ook het Kantcentrum, waar nog actief door jonge en minder jonge vingers geklost wordt. Je kunt het Kantcentrum bezoeken.  Aan het eind van dezelfde Balstraat ligt het Adornesdomein met de bijzondere Jeruzalemkerk.  Dit landgoed is sedert 1429 in familiebezit, recent helemaal opgewaardeerd en het ontdekken waard.

Van de Jeruzalemkerk stappen we terug de Jeruzalemstraat in om dan direct links het Sint-Annaplein met de Sint-Annakerk op te gaan. Het was een prachtige zonnige dag toe ik deze wandeling maakte, ik heb maar even binnengepiept in de kerk en nu herinner ik me ze nauwelijks.  Een goede reden om de wandeling nog eens over te doen en stops in te lassen waar ik de vorige keer geen tijd voor had.

Via de Sint-Annakerkstraat komen we van de Sint-Annakerk terug aan de Reie. We steken meteen via het brugje de Reie over en stappen verder naar rechts de Verversdijk op en passeren een van de vestigingen van het Europacollege.

Op de Verversdijk nemen we de eerste straat links, de Hoornstraat, op het einde op de hoek met het Sint-Maartensplein staat de imposante Sint-Walburgakerk, de voormalige Jezuïetenkerk van Brugge.

Van het Sint-Maartensplein lopen we door de Korte Ridderstraat naar de Ridderstraat, slaan die links in.  Hier verlaten we de rustige buurt en naderen we het toeristischer deel van Brugge. Nog 1 rustige straat links inwandelen, de Twijnstraat, om op het eind in de levendige Philipstockstraat uit te komen. Hier terug winkels en etablissementen à volonté. Wanneer we aan onze rechterkant zicht hebben op het stadhuis op de Burg stappen we de Burgstraat door en komen we op onze eindbestemming de Brugse Burg. Wie van hier nog naar de Markt wil kan de kortste weg nemen door de Breidelstraat.

Kortom: een mooie wandeling door rustige straten waar verrassend veel te zien en te bezoeken valt.



Ontwijde kerk en Maria & kind in de Vlamingstraat.



Links: klokgevel, trapgevels
en ander moois in
de Korte Winkel.












Rechts: een originele
13de eeuwse houten gevel,
Korte Winkel te Brugge.












Onder: schilderachtig
stadsterras aan de
Gouden Handrei.


















Onder: Carmersbrug


Boven en onder: in deze volkse wijk vind je het Volkskundemuseum, het Kantcentrum en het Adornesdomein.

                                                                   

Wanneer we de
Walburgakerk passeren,
naderen we het eind
 van deze wandeling.



Burg Brugge in de vroege lente

Bekijk ook: 






Route stadswandeling van Markt naar Burg via Volkskundemuseum, Kantcentrum en Adornesdomein 
Markt: Hallentoren, gildehuizen, eet- & drinkgelegenheid, winkels allerlei
Vlamingstraat: winkels allerlei, stadsschouwburg, eet- & drinkgelegendheid, Frietmuseum, bushalte
Korte Winkel: huis met originele 13de eeuwse houte gevel, woonbuurt
Spaanse Loskaai & Gouden Handrei: langs de Reie
Carmersbrug: over de Reie
Sint Annarei: langs de Reie
Blekersstraat: café Vlissinghe
Jerusalemstraat & Rolweg: woonbuurt
Balstraat: Volkskundemuseum, Kantcentrum, Adornesdomein, Jerusalemkerk
Jerusalemstraat: woonbuurt
Sint Annaplein: Sint-Annakerk
Sint-Annakerkstraat: woonbuurt
Brugje: over Reie
Verversdijk: langs de Reie, Europacollega
Hoornstraat: woonbuurt
Sint-Maartensplein: Sint-Walburgakerk, basisschool
Korte Ridderstraat & Ridderstraat: woonbuurt
Twijnstraat: woonbuurt
Philipstockstraat: winkels allerlei, eet- & drinkgelegenheid
Burgstraat: enkele winkels
Burg: Stadhuis, Heilig Bloedkapel, Brugse Vrije, eet- & drinkgelegenheid





Geen opmerkingen:

Een reactie posten