Pagina's

Triënnale 2018 parcours "Liquid City"

Triënnale wandelparcours 

van Minnewater tot Poortersloge via Sasplein

Aan het Minnewater, daar waar het water vroeger de stad binnenvloeide, start deze Triënnale wandeling. De wandeling volgt de Reie tot het Sasplein, waar ze de stad verlaat, op dat punt keren wij terug naar het kloppend hart van Triënnale 2018, de Poortersloge op het Jan Van Eyckplein, tevens het eindpunt van deze wandeling.

In de tuin van de Poortersloge is dit jaar het Urb Egg café gevestigd, the place to be vooraleer huiswaarts te keren.

Onderweg passeren we alle installaties van de 2de Brugse Triënnale met als thema Vloeibare Stad - Liquid City.

1° Minnewater


Minne Floating School van NLÉ - Kunlé Adeyemi

Minne Floating School - Bruges triennal
Een drijvend schoolgebouw dat zich kan aanpassen aan getijden en stevig genoeg is om overstromingen te trotseren.



Een beetje wijzer stappen we verder, door of voorbij het Begijnhof, aan u de keuze, via Walplein en Zonnekemeers richting Site Oud Sint Jan.  Aan het Reitje, dat we oversteken om rechts af te slaan, zie je de 2de installatie van de triënnale wandeling al in de lucht torenen.

2° Sint Jans hospitaal site

Infiniti van Atelier 4 - Peter Van Driessche



De toren van Infiniti is een schaalmodel van een verticale leefstructuur gecreëerd door Bruggeling Peter VanDriessche, de rechthoekige units om te wonen/werken/leven (tiny houses) zijn op reële grootte. 



We vervolgen onze wandeling door de Sint Jans site en komen uit aan de Mariastraat, die we rechts ingaan, daarna gaan we links de Niewe Gentweg in richting Garenmarkt. Wees niet in de war, de Garenmarkt is geen echt plein, we gaan de (straat) Garenmarkt in en rechts van ons bevindt zich het Godshuis Sint Trudo met in de binnentuin het 3de werk van dit triënnale parcours.

3° Godshuis Sint-Trudo (Garenmarkt) 

G.O.D. van Ruimteveldwerk in samenwerking met bewoners

Turn off cell phones


Silence please


Respect privacy

Ruimteveldwerk Brugge Triennale

Deze installatie staat symbool voor de nood aan rust en stilte in de digitale technologische ratrace van vandaag.

Enerzijds wil ik graag langer vertoeven op deze stilteplek anderzijds ben ik benieuwd naar de andere installaties, mijn nieuwsgierigheid wint en we zetten het parcours verder richting Markt.  Steeds rechtdoor, de Garenmarkt gaat over in de Eeckhoutstraat en eenmaal het water over zijn we in de Wollestraat, recht voor ons prijkt de Halletoren boven de gebouwen.  Op de Markt slaan we direct rechts de Breydelstraat in en komen we uit op de Burg.

4° Burg

Urban Model - Wesley Meuris



Op de dag van de foto's (15 mei 2018) is het me niet duidelijk of de installatie al afgewerkt is of nog niet...

Urban Model Bruges Triennal

Ik laat u zelf oordelen, maar mij komt het voor dat Sint Donaas niet erg gunstig gezind is ten opzichte van eender welk bouwsel dat op de grondvesten van zijn voormalige kathedraal wordt opgericht.  Misschien moeten we in de toekomst overwegen om er gewoon enkele zitbanken en een drinkwaterfonteintje neer te poten, ten behoeve van vermoeide en of dorstige reiziger die er dan kan verpozen of zich kan verfrissen... tot daar mijn mijmering.



We kiezen de doorgang links naast het stadhuis om de Burg te verlaten, de Blinde Ezelstraat, en komen zo aan de Steenhouwersdijk waar op de dag van de foto's nog gewerkt werd aan de 5de installatie van dit triënnale parcours.

5° Steenhouwersdijk

Brug van Jaroslaw Kozakiewicz

Ik vroeg me al eerder af hoeveel bruggen er in Brugge zijn, wel je mag er nog eentje bijtellen.
En ook deze brug heeft iets bijzonders: "Brug" verbindt wel de 2 oevers van de Reie, je kan echter op de andere oever je weg niet verder zetten, deze Brug is dus eerder een ontmoetingsplek dan een brug.

Vermits we de Brug niet op of over kunnen, stappen we er voorbij en wandelen langs het water, hier de pittoreske Groenerei, richting Coupure.

6° Coupure

Selgascano pavillion van Selgascano





De roze organische constructie springt al van ver in het oog, het drijvende paviljoen geeft kleur aan het water en biedt een ideale verpozingsplek, tijdens de weekends in juli en augustus mag je vanaf het paviljoen een plonsje in de Reie wagen.


Selgascano Pavilion 

Via de Schaarbrug stappen we rondom het paviljoen en gaan verder door de terrasjes aan de Predikherenrei tot de Langestraat die we rechts inslaan om dan meteen links Molenmeers in te gaan en nogmaals links richting Minneboplein.

7° Minneboplein

Lanchals van John Powers



Lanchals of sierlijke zwanenhals...
Geïnspireerd op de legende rond Pieter Lanchals, raadsheer van Maximiliaan van Oostenrijk die in de 15de eeuw door Brugse opstandelingen vermoord werd.



Onze route loopt verder langs de Sint-Annarei die ter hoogte van de Spinolarei overgaat in de Potterierei en iets voorbij de Snaggaardbrug ligt de 8ste installatie van deze wandeling, een heus drijvend eiland, op ons te wachten.

8° Potterierei 

The Floating Island van Obba samenwerking met Dertien12

Floating Island Obba Bruges Triennal


Lang hoefde het niet te duren om mijn favoriete installatie te kiezen.
Dit drijvende eiland is een unieke extra (ontmoetings)ruimte op het water in de binnenstad!
Je kunt op dit 100m² grootte terras aan het water flaneren of verpozen en genieten van de groene omgeving.



Hier zijn we ongeveer in de helft van onze wandeling,
 tijd om te pauzeren.

pauze op het Obba Floating Island - Triënnale Brugge




Geen opmerkingen:

Een reactie posten