Pagina's

Brugse stadsparken.

Wist je dat de compacte, dichtbebouwde binnenstad van Brugge 7 stadsparken telt?

Het sprookjesachtige Minnewaterpark

Het meest bekende park is wellicht het Minnewaterpark, het terrein deed tot in het begin van de vorige eeuw dienst als blekerijweide. 
Nadat de weiden opgedeeld werden bouwde één van de eigenaars er een kasteel (het Fraeyhuis) en liet er een tuin aanleggen.  Het kasteel werd in 1969 gesloopt, de stad kocht het terrein en ontwierp er een park dat in 1979 voor het publiek werd opengesteld.

De leilinden, die in de tuin van het kasteel stonden, zijn behouden.

In de zomer vinden hier geregeld openluchtconcerten plaats, onder andere in juli het 3-daagse Cactusfestival   www.cactusfestival.be

Het Minnewaterpark, de naam zegt het zelf, ligt aan het Minnewater, dicht bij het Begijnhof en is zeker een omweg waard. Het huidige neogotisch Minnewater kasteel met prachtig terras aan het water werd eind 19de eeuw gebouwd.

Minnewaterpark Brugge winter

Het pittoreske Koningin Astridpark

Deze voormalige kloostertuin, in het centrum van Brugge, overleefde vele eeuwen van stadsontwikkeling.  Meer dan 500 jaar konden de Minderbroeders hier rustig werken en mediteren. 
Tijdens de Franse revolutie werd het klooster afgebroken, en in 1850 kwam de groenplek uiteindelijk in stadsbezit.  De Magdalenakerk werd er gebouwd, de vroegere gevangenis Pandreitje werd uitgebreid en het resterende gedeelte moest een publiek park worden. 
De Leuvense tuinarchitect Egidius Rosseel ontwierp een tuin in Engelse landschapsstijl met hoogteverschillen, grasperken, boomgroepen, een centrale vijver en een kiosk.  De dichte randbeplanting doet je bijna vergeten dat je midden in de stad vertoeft.




Ook hier worden 's zomers openluchtconcerten georganiseerd.


Het functionele Koning Albertpark

Alhoewel ik niet echt een parkgevoel krijg als ik hier wandel is dit park met haar 4,8ha het grootste stadspark van Brugge en ook het jongste. 
Tot in 1939 reden hier de treinen Brugge binnen naar het station op 't Zand.  Langs beide zijden van de sporen lagen brede stroken grasland, resten van blekerijweiden.
Na de sloop van het station op 't Zand werd gestart met de aanleg van een park dat moest zorgen dat:
-"tusschen en door het loover torens en vergezichten, mooie achtergevels en gelukkige dakenspeling tot hun recht kwamen" en moest het:
-"den voetganger buiten de verkeersdrukte leiden langs paden waar bij iederen stap een nieuw zicht genietbaar wordt".

En daar zijn ze wonderwel in geslaagd!  Het Albertpark brengt je zeer genietbaar van 't station naar 't Concertgebouw en vice versa.


In het voorjaar vindt de Meifoor plaats op 't Zand en in het Albertpark en tijdens de zomermaanden kunt je er terecht voor de  Zandfeesten, de grootste openlucht antiek- en brocantemarkt van Vlaanderen.


Het stille Park Sebrechts

Was in de 15de eeuw de moestuin van het klooster van de grauwzusters. 
Het klooster werd onder het bewind van Keizer Jozef II in 1784 gesloten, de gebouwen en terreinen werden openbaar verkocht.  Op het einde van de 19de eeuw lieten de bewoners een eerste tuin aanleggen, later kwam de eigendom in het bezit van de befaamde Brugse chirurg Sebrechts die in het binnenhof een fruit- en moestuin aanlegde en er onder andere witloof, meloenen en druiven kweekte, wat uitzonderlijk was in die tijd. 
In 1980 kwam de tuin in handen van de stad en werd het geheel wat opgeschikt en opengesteld.

Het Sebrechtspark ligt op de weg van mijn ouders naar ons werk, ik passeer er heel dikwijls en er is een tijd geweest dat ik er geregeld, genietend van de late namiddagzon een boek las.  Toen droomde ik ervan ooit in een van de huisjes in de Moerstraat, waarvan de tuinen min of meer uitkomen in het Sebrechtspark, te wonen.

Het is anders gelopen, ik wandel soms nog door het Park Sebrechts.  Maar mijn boek lees ik nu op ons stille zuiders terras en als ik geluk heb hoor ik de vogels tsjilpen en de klokken luiden.

Er is nu ook een kleine speeltuin aangelegd in het Sebrechtspark.


Het kindvriendelijke Graaf Visartpark, het onbekende Baron Ruzettepark en het kleine Pastoor Van Haeckeplantsoen zijn de andere stadsparken in Brugge, ze komen aan bod in een volgend blogberichtje.

Geniet van de parken en van al het waardevol groen in de stad!


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten