Wonen in Brugge - Triennale wandelroute Centraal

Klik 'hier' voor Triënnale 2018

"Wat als 5 miljoen toeristen beslissen in Brugge te blijven wonen?"

Dit is het onderwerp - de rode draad - het beeld - de gedachte waarrond Triennale Brugge 2015 zich realiseert.  Dit is de uitdagende trip waaraan achttien internationale kunstenaars deelnemen.

Langs een parcours in de historische binnenstad staan 18 outdoor kunstwerken.
Voor wie het volledige parcours te lang vindt is het opgedeeld in 3 wandelroutes.

De Centrale wandelroute 1,2 km
Start op de Brugse markt
met werken van de Noorse Vibeke Jensen en van de Brit Nathan Coley.
Tenzij je verblind wordt door de weerspiegeling van Vibeke Jensen's DiamantScoop kan je er nauwelijks naast kijken.  Althans mijn blik werd naar het achthoekige kunstwerk gezogen. Achthoekig, als de top van het Belfort en als de facetten van een diamant die de Brugse markt én haar bezoekers reflecteert.   Leuk om het kunstwerk rond om rond te bekijken maar je kan de DiamantScoop ook binnenstappen en van daaruit, ongezien, de markt én haar bezoekers becommentariëren.
Naar het werk van Nathan Coley moet je wel even op zoek, je vindt zijn lichtgevende woordsculpturen op de binnenkoer van 't Belfort en op de Burg.

Op de Burg ook het "fondant" kunstwerk van Rainer Ganahl.  Fondant van chocolade die heerlijk zoet kan smaken of fondant van wegsmeltend, vergankelijk.  De chocoladesculptuur is geïnspireerd op Huis Ter Beurze, symbool van de bloeiende Brugse beurs die verdween met de verzanding van de zeehaven.

Van de Burg kun je via de Blinde Ezelstraat langs de pittoreske Groenerei slenteren.  Daar staat troosteloos hét compromis van de Triennale: de Bridge by the Canal van Studio Mumbai uit India. Een prachtontwerp!  Jammergenoeg wordt het concept niet helemaal uitgevoerd en blijft deze brug op de kade naast het water en leidt ze nergens naartoe...De gezellige terrasjes op het einde van de straat, aan de overkant van de Reie brengen me in verleiding om even te pauzeren.

Na een deugddoend drankje stap ik vlug verder langs de Potterierei tot de Carmersbrug, waar het bekende Japanse Atelier Bow-Wow de Canal Swimmer's Club heeft aangelegd.  En ja hoor er wordt heel wat afgezwommen door jong en oud.  Je kunt vanop een drijvend platform een verfrissende duik nemen in de Brugse reien.  Ik heb me zonet tegoed gedaan aan een verfrissend drankje en verkies nu even op het platform te genieten van de vreugde om me heen.
Canal Swimmers Club


Super project!  Wat mij betreft mag er elke zomer een Canal Swimmer's Club aangelegd worden.

Tot zover de Centrale route, ik ben benieuwd naar de andere delen van de wandeling de Zuidelijke route en de Noordelijke route.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten