Pagina's

Brugges Beste Boekhandel

Toen iemand me naar de beste boekhandel van Brugge vroeg, was ik een beetje verrast.

Ruim 90% van mijn gasten informeert naar een goed restaurant of leuke bistro in Brugge, ze willen weten waar ze best hun favoriete biertje kopen en ze vragen me welke chocolades mijn voorkeur genieten... alsof ik die allemaal geproefd heb !?


Gelukkig zijn er, in tegenstelling tot de ruime keuze aan kwaliteitsvolle eetgelegenheden, het overdadig aanbod aan heerlijke chocolade winkels en het aangroeiend aantal Belgisch bierverkooppunten, slechts een handvol boekhandels in Brugge, de keuze kan niet zó moeilijk zijn, of toch wel?

* "De Standaard Boekhandel", heeft (had, het kon niet op) 3 winkels verspreid over de binnenstad.
De drukst bezochte boekhandel is gevestigd op een toplocatie middenin de bekendste winkelstraat van Brugge (Steenstraat) schuin tegenover de Sint-Salvator kathedraal. De andere winkel is iets rustiger gelegen (Vlamingstraat) rechtover de Schouwburg (let op: dit filiaal is deze zomer verhuisd en bevindt zich nu buiten het Brugs Ei), en een tijdje geleden werd een derde filiaal geopend (Hendrik Brugmansstraat) aan het stationsplein.
De 3 vestigingen van Standaard Boekhandel zijn heel ruim en heel toegankelijk, alles is mooi en overzichtelijk geordend, je kunt er rustig rondkijken en raad vragen aan het vriendelijke personeel.
Ze richten zich op een breed publiek en zijn gespecialiseerd in onder andere bestsellers en Top boeken zoals Top 10 Fictie, Top 10 Non Fictie, Top 10 Vrije Tijd en Top 10 Jeugd én allerhande tijdschriften.

Mijn interesse gaat vooral uit naar doe-boeken, reis-, kook-, tuin-, knutsel-, leerboeken,... en ik vind er meestal wat ik zoek.  Er is ook een ruim aanbod tijdschriften, cadeauboxen, toeristische gidsen en strips.  De jeugd kan in een apart hoekje snuisteren.

Mijn besluit: De Standaard Boekhandel komt zeker in aanmerking om de beste boekhandel van Brugge te zijn. 


* Boekhandel "De Reyghere" bevindt zich óp de Markt van Brugge, als dat geen toplocatie is!  Je kunt je direct na aankoop gezellig op een terras nestelen en, omgeven door een prachtig middeleeuws decor, verdiept geraken in dat gloednieuwe boek.

Wist je dat De Reyghere de oudste boekhandel van Brugge is? 
Hier een summiere historiek: 
In 1888 start de familie De Reyghere de boekhandel op samen met een drukkerij.  In die periode kende Brugge haar grote depressie en was ongeveer 40% van de Bruggelingen ongeletterd.   De zaak engageerde zich op verschillende gebieden en groeide stelselmatig. 
Na de oorlog (WOII) herstartte Lucien De Reyghere, één van de 2 zonen van de oprichters, zijn zaak op de markt en in 1953 volgde zijn dochter Lucienne hem op, met veel succes onder andere dankzij haar bevoorrechte band met Marguerite Yourcenar.
In 1988 geven Yvonne Steinberger, de nicht en opvolgster van tante Lucienne, en haar man Joris Barbier de 100-jarige zaak een nieuwe impuls; het Nederlandstalige boek krijgt en verovert een prominente plaats.
Boekhandel De Reyghere wordt op de Boekenbeurs 2000 te Antwerpen uitgeroepen tot meest literaire boekhandel van Vlaanderen!  
Twaalf jaar later vervoegt een vijfde generatie van deze gedreven boekhandelsfamilie, Thomas Barbier, het bedrijf.  
De Reyghere boekhandel blijft steeds de nieuwe trends op de voet volgen en een jaartje later viert de zaak haar 125ste verjaardag: tijd voor 2 nieuwe initiatieven "Het Salon" en "De Leesgroep".
De prachtige ruimte boven de boekhandel wordt omgetoverd tot een literaire ontmoetingsplek!
Als je van boeken houdt moet je er zeker binnenstappen of neem al een kijkje op hun website.

Het interieur van de winkel is heel mooi en sfeervol, vooraan vind je alle mogelijk toeristische gidsen en informatieboeken over Brugge & omstreken, ook tijdschriften en kranten, verder in de winkel staat de literatuur, non-fictie, kunst,... en wat snuisterijen zoals een hip leeslampje of hippe boek/tablet houder.   Ook hier een aparte hoek voor de jeugd helemaal achterin de winkel.

Mijn besluit: wel wel, de oudste én de mooiste boekhandel van Brugge gelegen óp de toplocatie, mijn inziens benadert dit meer dan de omschrijving van Brugges Beste Boekhandel.  Bovendien werd het aanpalend pand ingericht als speciaalzaal voor reisboeken, als dat niet doorslaggevend is dan weet ik het niet!

P.S. Boekhandel De Reyghere opende om de hoek (in de Sint Amandsstraat) een boekenoutlet.  Super idee vind ik dat, na het vertrek van De Slegte uit Brugge.


De Brugse Boekhandel, De Meester in boeken, idyllisch gelegen aan de Dijver met zicht op het standbeeld van Johannes Nepomucenus en de naar hem genoemde brug, vierde in 2009 haar 75ste verjaardag.  Wil je meer weten over de historiek van deze boekhandel dan raad ik je dit boekje van Nico Blontrock aan. 

Alhoewel er heel veel en een grote verscheidenheid aan boeken uitgestald liggen en staan in deze boekhandel, ga ik er enkel binnen met een duidelijk doel voor ogen.
De naam zegt het zelf, de Brugse Boekhandel is gespecialiseerd in boeken over Brugge, toerisme, kant, heemkunde,... wat je maar bedenkt je kunt het er vragen.  
Daarnaast kun je er ook terecht voor een uitgebreide collectie fantasy & science fiction, niet zo mijn ding, en natuurlijk romans, kinder- & jeugdboeken, hobby, koken, tuin,...

Mijn besluit: De Brugse boekhandel is een aanrader als je weet wat je wil en oh zo mooi gelegen aan de Dijver op een boogscheut van de Rozenhoedkaai, zéker een ommetje waard. 


Boekhandel Raaklijn vind je nu naast de stadsbibilotheek in de Kuiperstraat, op een boogscheut van de Markt, maar was jarenlang gevestigd in een heel mooi pand een beetje buiten het platgetrapte circuit.  Zou dat de reden zijn waarom Raaklijn al meer dan 50 jaar een onafhankelijke eigenzinnige boekhandel is? Misschien heeft dat ertoe bijgedragen, maar het is vooral dankzij hun uitgekiend boekenaanbod: een mix van de betere hedendaagse literatuur en de grote klassiekers.  

Zelf ben ik geen literatuurfreak, ik zei het al, ik kies eerder voor het doe-boek, reizen, koken, tuinieren, hobby,... Er is een tijd geweest dat ik een beetje schroom had om bij Raaklijn rond te neuzen, het zag er op de vorige locatie een elitaire boekhandel uit.  Ik stapte er enkel binnen als ik boeken mocht kopen voor iemand anders die zijn collectie "Bibliothèque de la Pléiade" wou aanvullen, dan bleef ik er wat rondkijken.  
Op de nieuwe locatie naast de stadsbibliotheek, stap ik de zaak vlugger binnen. Als je dat doet en je wilt wat advies of inlichtingen aarzel dan vooral niet om een medewerker aan te spreken.  Ze kunnen je echt helpen bij het zoeken naar jouw gloednieuwe klassieker.  Ze zijn heel enthousiast en vertellen graag meer over hun uitzonderlijke mix en mooi boekenaanbod van luxe-uitgaven tot pocketbooks. 
Tip: de selectie "Gelezen en aangeraden door Raaklijn" maakt het kiezen iets gemakkelijker.

Mijn besluit: Raaklijn dingt door haar boekenaanbod en gepassioneerde medewerkers zonder twijfel mee naar de titel van Brugges Beste Boekhandel.


De volledigheid dwingt mij te vermelden dat Fnac op de Markt ook een grote boekenafdeling heeft.
Verder zijn er nog enkele niche boekhandels in Brugge:
De Striep: Strips en Comic Book Store,
Antiquariaat Van de Wiele: Antiquariaat en veilingen,
Degheldere: Antiquariaat, kranten en tijdschriften.


Welke boekhandel geniet jouw voorkeur en mag volgens jou de titel "Brugges Beste Boekhandel" dragen?   



Geen opmerkingen:

Een reactie posten