Alhoewel er veel verschillende versies zijn over de juiste betekenis van het woord "Minne" verklapt de naam het eigenlijk een beetje, het is inderdaad de Minnewaterbrug die geselecteerd werd om op de lijst te prijken en wel om volgende reden: "the setting is so pretty that you'll be inspired to propose" (het decor is zo sprekend dat je erdoor geïnspireerd wordt een aanzoek te doen).
Bij het artikel ook een mooie foto, doch niet van de geroemde Minnewaterbrug maar wel van de lieflijke Begijnhofbrug die een boogscheut verder ligt.
De lieflijke Begijnhofbrug
Begijnhofbrug |
Tja, stof tot discussie, wat wil je met al die bruggen in Brugge ;-). Hoeveel bruggen? Ik blijf je het antwoord nog even schuldig.
De oudste Meebrug
Wat ik je wel kan vertellen is dat de Meebrug de oudste brug is. Oorspronkelijk (in 1290) was er op die plaats een houten brug, de Meebrug zoals ze er nu uitziet dateert uit 1390 en wordt gerestaureerd.
Meebrug |
Meebrug de oudste brug |
De pittoreske Peerdenbrug
De tweede oudste brug die nog overgebleven is, ligt een paar 100 meter verder en brengt ons eveneens over de Groenerei, het is de Peerdenbrug. De eerste vermelding van een houten brug genaamd Peerdenbrug vond men in geschriften uit 1392, de brug zoals je ze nu ziet dateert uit 1642.
Als je even tijd hebt las dan zeker een ommetje langs de pittoreske Groenerei in en wandel over beide bruggen, echt de moeite waard.
Peerdenbrug Brugge |
Tussen de 14de eeuw en nu zijn er veel bruggen gebouwd, 2 van de meest recente, beide voetgangersbruggen, zijn ontworpen naar aanleiding van Brugge Culturele hoofdstad van Europa, dat was in 2002.
De ingenieuze Conzettbrug of Roeste Buuzze
Over één van die voetgangersbruggen ben ik zelf super enthousiast, niet alleen om het ingenieuze concept maar vooral omdat ik veel gebruik maak van de "Roeste Buuzze" zoals de brug genoemd wordt door de Bruggelingen.
Conzettbrug over Coupure |
Toen de vesting heraangelegd werd als groene wandeling en fietspad voelde de verbinding tussen beide oevers van de Coupure pas echt als een gemis en uiteindelijk vond de Zwitserse ontwerper Conzett een ingenieuse oplossing die aan ieders wens voldeed: het resultaat is de Conzettbrug, die niet horizontaal noch verticaal opendraait maar door een inventieve plaatsbesparende techniek het brugdek naar boven haalt.
Vele van mijn fietstochtjes door het Brugse Ommeland beginnen of eindigen aan de Conzettbrug, de vesting is een aangename groene buurt om te vertoeven of je kan er genieten van de sfeer aan het jachthaventje.
Conzettbrug Brugge |
Sportievelingen onder ons die de 7 km lange vesting joggen, lopen telkens over de Conzettbrug, enkel wanneer je je parcour wat langer wil maken zul je omlopen langs het Coupure kanaal en aan de Scharebrug oversteken.
De verwelkomende Bargebrug
De andere voetgangersbrug heb ik pas echt ontdekt toen ik de opleiding tot stadgids volgde, het is de brug die het Kanaaleiland waar de toeristenbussen parkeren, verbindt met de binnenstad. Vele begeleide stadswandeligen starten vanaf deze parking en de dagjestoeristen die van daar vertrekken wandelen Brugge binnen via de Bargebrug. De roodgeschilderde Bargebrug, een creatie van een tijdelijke vereniging van Belgische en internationale architect-ingenieurs (Lapere, Gedos, West8, Poponcini & Lootens), heeft een asymmetrisch profiel.
Toen ik voor het eerst de stad langs daar binnenkwam vond ik het echt adembenemend.
Als je over de Bargebrug door het Minnewaterpark via het Begijnhof en Walplein rond de Onze Lieve Vrouwkerk stapt en zo verder gaat langs de Dijver tot op de Markt dan zal je alle lovende commentaren over Brugge ten volle beamen.
En dan heb je de helft van het adembenemend provinciestadjes met haar geschiedenis waar het zo trots op is nog niet gezien.
Bargebrug verwelkomt dagjestoeristen aan de busparking |
Welke is jouw favoriete brug?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten